Wednesday

antara.


Lala pernah melambung angan setinggi langit. Tidak peduli di kata mirip Mat Jenin. Apa salah melambung angan tinggi di langit? Kalau jatuh, mungkin masih ada awan di bawah. Selamat lagi bukan? Lala suka bila cahaya sesat di saat mata menutup rapat.

Lala nampak epal merah dalam gelap. Oh, Lala mula pikir kehebatan menjadi epal merah dalam kalangan jutaan epal hijau. Indah menjadi ekstra biasa dan  monopoli segala. Tetapi, nanti Lala takut rindu pula yang biasa-biasa. Lala buka mata, nampak semua biasa-biasa. Macam biasa.

Lala mula bina kaca-kaca di setiap sudut bilik. Mula berdiskusi sama dewi-dewi sebalik kaca. Mengamati bait-bait dewi kaca yang tidak mengagungkan mutiara. Puas mendengar segala. Kaca-kaca di pecah. Mati si dewi kaca. Jari-jari Lala nampak dinding-dinding polos ,tampak kosong segala. Di palit-palit segala warna. Siap mural segala. Terlalu ekstravaganza.  Cat putih di simbah.

Lala perhati setiap darjah kepaksian sudut bilik. Di dengar ada bunyi di akuarium kecil di tepi katil Queen itu.
Lala pergi dekat. Mahu jelas apa bicara suara dalam akuarium kecil itu. Suara serak basah. Seksi. Di tekap telinga ke akuarium, ada suara. Begini.

Lala, jangan mati dalam mimpi. Tetapi kalau sudah mati, ingat petua serapah ini. Mahu hidup semula di realiti, kena pakar berfantasi.





20 comments:

Kepala Manchiss said...

ini lala teletabis ni...kehkeh

penjajah minda said...

lalala kerjalah.hehe

Dark Half said...

mimpi atau berangan itu boleh jadi indah atau pengalaman ngeri..hee

dreary dreamx said...

fantasi itu kaburi reality kita . tapi jujur aku tak sedia untuk mati

CassiaSiamea said...

abstak..

kembali ke realiti..

intan.maisarah said...

mahu hidup semula di realiti perlu pakar berfantasi

PK said...

salamkan salam sayang saya pada lala..

syafiqakarim said...

terus berfantasi.
tp jgn lupa realiti.
aku seli berimaginasi dgn kawan
halusinasi. ;)

ghost writer said...

tembus!

persetankan hal yang bingit..mesrakan diri dalam fantasi.

alif haris said...

yeah ! like ur word , mahu hidup semula direaliti, kene pakar berfantasi :D

Shamsuddin Amin said...

ak pun nak juga la
try berfantasy,,,, ^^

iKhRam said...

berusaha sehabis baik.. barulah impian menjadi kenyataan !!

paradokshati said...

apa salahnya berangan?

kalau ia bisa jadi panduan :);

Nurarnida Sabrina said...

kpla manchiss - lala teletubies ? lama xtgk cerita teletubies. kan?

penjajah- kerja tanam anggur

dark half - ngeri boleh jadi indah bg ssetengah org

dreary - aku juga tidak mampu untuk sedia untuk mati.

cassia - kembali sampai bila?

intan - agaknya betul petua serapah.

Nurarnida Sabrina said...

pk - suruh si pari kau pergi sampaikan. HAHA

ghost- kadang2 terlampau bingit, nak bermesra pun terganggu.tidak feel dgn si fantasi

alif- itu perktaan si dalam akuarium kecil, bukan aku

dean - try, jgn sampai mati.

ikhram - usaha, mudah aku dengar. berat aku nak buat.HAHA

paradoks - benar. tak dapat di nafikan

PrmpnDkwtMrh said...

berfantasi aku sebentar dibuat kamu.

tabik. :)

Nurarnida Sabrina said...

tabik pada Lala.

Zulfikar Hazri said...

kalau mati dalam mimpi... lala perlu bukak dvd.. inception...

bagaimana mahu keluar dari limbo mimpi yang tidak henti2...

Muhd Fadil said...

best ayat last tu~ hihi

Nurarnida Sabrina said...

zulfikar - kalau dia pandai buka dvd dan mampu membuka untuk belajar keluar.


mohd fadil - :)